Садржај сајта

 

___________________

Почетна

Актуелности

Рурални развој

Пословни портал

Екологија

Удружења

О пројекту

Руралне праксе

 

Остало

Контакт

Актуелности - цене млека
> Говедарство

ЕВРОПСКА ПОЉОПРИВРЕДНА ПОЛИТИКА

Filip Boone, Brussels


--------ЕУ цене млека - децембар 2018.

Source: Eurostat

Кретање цена млека у свету

Source:DG Agri

ТРЖИШТЕ СТОЧАРСКИХ ПРОИЗВОДА ....

ЦЕНЕ И ПРОИЗВОДЊА МЛЕКА У РУСИЈИ - јануар 2019.

Kурс 1 руб =1,58 дин (03.02.2019.)

ru_cene mleka
ru_proizvodnja
ru_deficit

Русију чека недостатак сировог млека

13.06,2013, Агро ТВ

Ситуација на тржишту млека у земљи наставља да се погоршава.

По мишљењу Андреја Даниленка, председника управног одбора «Союзмолоко», с обзиром на раст тражње за млечним производима и смањењу производње за 10% током прошле године, врло брзо се може очекивати додатни мањак сировог млека у количини од милион тона.

«Ако се дефицит млека посматра шире и постави задатак да се избегну фалсификати квалитетних млечних производа, доступних на тржишту, онда је потребно још око 4 милиона тона млека (10% тржишта). Ако поставите задатак у складу са Доктрином о безбедности хране (90% самоподовољности), онда је неопходно да се додатно произведе око 7-8 милиона тона сировог млека ради замене увозних конигената, чији је обим, прерачунат на млеко - око 8 милиона тона».

Ситуација наставља да се погоршава и због смањења броја  млечних грла у значајном броју пољопривредних организација. Према подацима тржишних експерата у овом тренутку дефицит тржишног млека у Русији износи 5,5-8 милиона тона (према различитим изворима).

ЕУ производња млека и поуке које можемо извућиа

05.06,2013, Аграрије

1. ЕУ је затворено тржиште за млеко те не треба произвођаче у Србији доводити у заблуду да ће ЕУ решити њихове проблеме. Проблеми произвођача би могла да реше већа улагања у прераду.

2. Производња у ЕУ благо расте, иако се смањује број фарми и број крава. Број крава се смањује спорије од броја фарми. Све то, и раст производње и смањење броја фарми и крава, чека и Србију, и то много интензивније него што је данас. То је нормално и очекивано и не треба грађане слуђивати тужбалицама над бројем крава.

3. Сточарство тражи интензивније ангажовање од просечне ангажованости пољопривредника, али не толико да би аграрна политика сточаре стављала у привилегован положај.

Прерађивачи млека уговорили основне цене млека

01.04,2010, МПРФ

Готово половина прерађивача млека Русије подржава споразум о основној цени сировог млека у износу од 11 рубаља по килограму (око 29 дин, мај). " Практично, половина прерађивача млека подржава иницијативу Министарства пољопривреде и Сојузмолока,подржану од стране првог заменика премијера Виктора А. Зубкова, о потписивању споразума о томе да основне откупна цена млека, без обзира на сезону, ове године буде 11 рубаља за килограм (без ПДВ-а). За нас је то веома важно", рекла је министар пољопривреде Јелена Скриник на састанку са регионалним произвођачима и прерађивачима млека.

Истовремено, малопродајне цене млека неће се мењати.

Као што је саопштио на састанку председник Националног Савеза произвођача млека (Сојузмолоко) Андреј Даниленко, тренутна просечна цена за куповину сировог млека у земљи није мања од 12 рубаља по килограму. Потреба за споразумом се односи на чињеницу, да током лета, у време појаве вишка млека, цене сировог млека оштро падају. Конкретно, у 2009. години, цене су пале за 5-6 рубаља по килограму.

Према Даниленку, споразум направљен у циљу стабилизације стања на млечном тржишту и ради фиксирања основне тржишне цене једног килограма сировог млека прве класе на нивоу не мањем од 11 рубаља за 2010., потписало је више од 2 хиљаде произвођача млека и 123 прерађивача. Своје потписе на документ је ставило 65% произвођача сира, 40% од произвођача сировог млека и 50% произвођача путера.

"Као резултат постигнутог договора и предузетих мера за заштиту тржишта у овој години, нећемо имати тако оштар пад цена сировог млека, као у прошлој години. У могућности смо да спречимо њихов пад " - рекао је Даниленко. Овог лета, ситуација на тржишту ће бити стабилнија него у протеклој години.