Садржај сајта

 

___________________

Почетна

Актуелности

Рурални развој

Пословни портал

Екологија

Удружења

О пројекту

Руралне праксе

 

Остало

Контакт

Лесковачка 4, 18000 Ниш, Србија; тел/факс 018 290-242; e-mail: bio-generator@avm.rs


Како то раде у свету

Пасивне куће Пасивна кућа

Био-енергија


Међу технологијама будућности које не делују штетно на климу о једној је посебно важно дискутовати - о био-енергији.

Разлог је једноставан: док расту, биљке апсорбирају исту количину угљен-диоксида који касније при енергетском сагоревању испуштају у ваздух. Биоенергија већ данас «покрива» око 4% европских енергетских потреба. Дугорочно гледајући удео би могао бити и пуно већи.

Законске повољности за био-гас

Према новом Закону о енергетици и Уредби о повлашћеним произвођачима електричне енергије (ППЕЕ) обновљиви извори енергије од сптембра 2009, биогас постројења добијају повољније цене (12 – 16 евроценти) за произведену електричну енергију. Из тог разлога биогас постројења, јер су додатни извор прихода фарми у приватном власништву, постају занимљива.


Јефтиније млеко из "Лазара" захваљујући биогасу

24. 02.2011, РТС, USAID

Захваљујући улагањима у изградњу биогас постројења на фарми крава Млекаре "Лазар " у Блацу (Топлички округ), у вредности од милион и по долара , стећи ће се услови за уштеду енергије и јефтинију производњу, па у млекари најављају појефтињење млека и млечних производа.

Млекара "Лазар" у Блацу и америчка компанија GHD из Висконсина, почеле су реализацију пројекта за изградњу биогас постројења на фарми музних крава у Блацу.

Постројење на биогас производиће један мегават струје на сат која ће се по субвенционисаним ценама продавати "Електропривреди Србије". У то постројење, Млекара "Лазар", уз подршку агробизнис пројекта Америчке агенције за међународни развој (USAID) уложиће милион и по долара.

И здравије и јефтиније

Млекара ће решити и проблем биоразградивог отпада са фарме , који ће се користити као енергент за производњу биогаса и струје. Процене су да ће се уложени новац отплатити за три године. То ће, уједно, представљати и шансу за даљи развој сточарске и млекарске производње у целом крају.

"Примена нових технологија је веома важан фактор за квалитет производа, али и за њихову цену", каже управник Слободан Сердар.

Изградњом новог постројења стећи ће се услови за уштеду енергије и јефтинију производњу. У млекари најављују ново појефтињење млека и млечних производа, тако да ће килограм пуномасног качкаваља коштати 475 динара, а чаша јогурта 12 динара.


Струја и биогас из прљаве воде

 

11. 05. 2010. , БЛИЦ, Недељко Колунџија


Као што је и обећано пре годину дана када су камен темељац за један од најсавременијих пречистача у сенћанској фабрици квасца „Алтек-Фермин“ положили др Бојан Пајтић, председник покрајинске владе, и Алрик Блејк, регионални финансијски директор „Алтека“ из Велике Британије, у присуству Золтана Пека, председника сенћанске општине, данас већ неколико месеци ради пречистач отпадних вода који ће истовремено производити и електричну енергију, биогас, вештачко ђубриво, а у Тису враћати чисту и здраву воду. Отворили су га др Бојан Пајтић, Золтан Пек и др Пирс Лајонс, председник и оснивач америчке мултинационалне компаније „Алтек“.....


Струја из чурушког биогас постројења


20. 04. 2010., РТВ

ЧУРУГ - Потписивањем уговора између предезућа "Velvet farm" у Чуругу и мађарског партнера компаније "ELMIB", створени су предуслови за почетак изградње биогас постројења за производњу електричне енергије, инсталисане снаге од 1,2 мегавата

Тој свечаности присуствовали су министар економије Млађан Динкић и покрајински секретар за науку и технолошки развој Драгослав Петровић.

Пројекат је вредан 4,7 милиона евра, производња би требало да почне већ 2011. године, а биогас ће се добијати из чврстог и течног стајског ђубрива, које ће се комбиновати са кукурузном силажом. Потребан репроматеријал "Velevet farm" већ има, а као нус продукт у производњи гаса, добијаће квалитетно ђубриво за своје потребе.

Партнерска компанија "ELMIB", у Мађарској већ има такво постројење, а својим капиталом и искуством допринеће развоју обновљивих извора енергије и код нас, будући да је Војводина веома богата биомасом.

Министар економије Млађан Динкић истакао је том приликом важност улагања у обновљиве изворе енергије, како кроз побољшање законске регулативе, тако и кроз повећање субвенција за потенцијалне улагаче.


Биогас осваја (Шведски Växtkraft BIOGAS пројекат)


Пољопривреда инфо


Током 2005, биолошки отпад и енергетски усеви из Вäстерåс-а (у Шведској) су обрађивани у интегрисаној биогас фабрици. Резултат тога? Енергетски еквивалент од 2.3 милиона литара гаса намењених свим градским аутобусима и камионима за одношење смећа, производња топлотне енергије и квалитетно органско ђубриво за локалне фарме. Овај изузетан пројекат може послужити као модел и за друге градове широм света.

Шведска се декларисала као земља која ће у следећих 20-30 година потпуно постати независна од увоза фосилних горива. Како? Један од начина је, повећање броја фабрика каква је у Вäстерåс-у. Ова општина је решила да гориво за градски саобраћај производи сама из свог органског отпада. Овај пројекат није једини, тако да ћете у Шведској често виђати аутобусе и друга возила са налепницом "погон на био гориво", а многи аутопутеви са наплатом имају посебне рампе (на којима се путарина не плаћа) за возила са погоном на био гориво.....