Садржај сајта

 

___________________

Почетна

Актуелности

Рурални развој

Пословни портал

Екологија

Удружења

О пројекту

Руралне праксе

 

Остало

Контакт

  Најбоље пољопривредне праксе    
       
 
   
 
   
 
Интернет брошура (2004)
 
 
Најбоље пољопривредне праксе
 
 
Филм
 
 
Слив Дунава - мапа
 

 

 

 
   
 
   
 
 
Антибиотици
 
 
Течни стајњак_РМ
 
 
Течни отпад стајњака
 
 
Силажни течни отпад
 
 
Пестициди
 
 
Integrated Milk and Dairy Development Project – IMDDP
   

Закон о заштити животне средине
Исхрана и екологија
Стајњак побољшава приносе
Течни стајњак - Комљеновић

Пољопривредници Нишког региона су имали прилику да, у оквиру пројеката едукације у којима су предходних година учествовали, чују нешто и о еколошким стандардима пољопривредне производње. Неки су у међувремену делимично и применили то што су чули. Број фармера који је учествовао у овим пројектима је, међутим, изузетно мали у односу на укупну пољопривредну популацију, а минимална инвестициона средства, сопствена или из субвенција разних донатора, која су се од 2004. године до данас значајно смањивала, нису била довољна да би се инфраструктура неопходна за примену ових стандарда битно променила и применила.

Нишки регион је дочекао 2009. годину, а да, понављамо, нема адекватно решено уклањање биолошког отпада (угинулих животиња и кланичних остатака).

Елементарна знања о еколошким аспектима исхране животиња, као и о руковању са стајњаком су ограничена на минималан број пољопривредника.

Не постоји, такође, ни евиденција нити било какав увид у начин употребе хемикалија у пољопривреди (инсектицида, пестицида, хербицида и др).

Желели смо да сачувамо од заборава пројекте који су уз промену интернет адреса нестали из јавности, а чији резултати и закључци тек чекају примену.

Наши пољопривредни стручњаци у највећем броју, такође немају адекватна знања из ових области, као ни прилику да се у континуитету оспособљавају за саветодавни рад у овој области. Чувајући наслеђе ових драгоцених пројеката желимо да премостимо време до повољнијих прилика за нове пројекте у пољопривреди.

У међувремену, позивамо надлежне на свим нивоима да, у мери у којој је то могуће, подрже програме обуке стручњака и пољопривредника за примену високих еколошких стандарда. Без њих, тешко је замислити било какав значајнији развој производње и још мање било какав озбиљан наступ на тржишту. И коначно, еколошка производња постаје све значајнији део светске пољопривредне производње. Тренутно у свeту еколошкој пољопривреди припада преко 31 милиoнa хектара, што је повећање од око 5 милиoна хектара за само годину дана. Највећи пораст се догодио у Кини (3 милиона хектара). Прво место припада Аустралији (12,1 милиона хектара), а следе Кина с 3,5 и Аргентина с 2 милиона хектара. Глобално тржиште органске хране и напитака се процењује на 27,8 милијарди $; тржиште ће се у САД-у и Западној Европи годишње повећавати за 8-9 %.Мораћемо да пратимо ове трендове, ако будемо желели да останемо у тржишној утакмици.