Исхрана млечних крава

Практична упутства за постизање високих млечности
на малим и средњим фармама говеда

Селекцијом говеда током последњих деценија добијени су генотипови способни за веома високу производњу млека. Такву производњу могуће је остварити само уз одговарајућу исхрану. Пошто се код тих грла јавља проблем могућности конзумирања довољно великих количина хране, од виталног је значаја да њихов оброк буде оптимално састављен.

Целулоза представља најзаступљенији извор енергије у природи. Оно што је посебно важно је да се она обнавља деловањем микроорганизама. Према Van Soest-у (1982) 85 милијарди тона CO2 се створи годишње на Земљи захваљујући микробиолошкој разградњи целулозе. Од тог CO2 у присуству воде и сунчеве енергије процесом фотосинтезе биљке стварају нови биљни материјал. Услед тога, целулозни биљни материјал представља један од најзначајнијих извора енергије на Земљи. Пошто се у органима за варење не стварају ензими који разлажу целулозу, преживари су створили симбиотски однос са веома специфичном популацијом микроорганизама који те ензиме стварају. Тако су се они кроз еволуцију развили у најзначајнију групу животиња које користе овај извор енергије.

Преживари, за разлику од непреживара, имају три преджелуца (бураг, мрежавац и листавац) и прави желудац (сириште). Тај систем има циљ да успори пролаз хране кроз дигестивни тракт и омогући да микроорганизми разложе оне делове хране које животиња не може. Листавац представља у правом смислу физичку баријеру кроз коју може да прође само довољно уситњен материјал. Да би се овај процес потпомогао обавља се и преживање - поновно жвакање и уситњавање хране. Захваљујући свему томе у бурагу и мрежавцу микроорганизми разлажу највећи део хране коју животиња конзумира.

У процесу варења хране код крава као и осталих преживара постоје две фазе, прва у којој микроорганизми који настањују бураг и мрежавац разлажу већи део хране и друга у којој крава у сиришту и танким цревима вари микроорганизме и оно што је остало од хране. За добро састављање оброка неопходно је познавање оба ова процеса, а посебно је важно схватање онога што се догађа у бурагу. (Грубић, Адамовић, Исхрана високопроизводних крава)

Опширније у уџбенику и брошури који се налазе у прилогу

Књига: (pdf)
Исхрана високопроизводних крава
Горан Грубић, Милан Адамовић

  • Исхрана по производним фазама
  • Исхрана телади и приплодних јуница
  • Телесна кондиција
  • Примери разних оброка и концентрата
  • Примери оброка са кукурузном и луцеркином силажом