О сточарству и селу југа Србије

Добро дошли на сајт AgroVetManagement Project-a, удружења стручњака у пољопривреди, које се већ две деценије бави размишљањима и пројектима који покушавају да дају одговоре на питање како сачувати и унапредити сторчарство југа Србије, а то значи и ублажити или зауставити трендове драстичног девастирања српских брдско-планинских руралних подручја.

Са просечним падавинама од 300-600 мм југ и југоисток Србије се у сточарској производњи суочавају са многим изазовима и високим ризицима у инвестицијама у сточарску производњу.  У условима минималне подршке државе, ово јесте један од главних разлога драстичне девастације руралних средина југа и не само југа Србије.

Да ли то значи да југ Србије треба да одустане од сточарства? Наша искуства и пројекти спроведени у последње две деценије, показују, ипак, да сточарство југа може бити и високо продуктивно и високо профитабилно.

Чланови нашег удружења, радећи на руководећим, пројектним,  саветодавним или чисто едукативним пословима у последње две деценије у четири типична округа југа и југоистока Србије (Нишавски, Пиротски, Топлички и Тимочки) имали су прилику да у пракси провере и веома успешно примене више развојних мера и пројеката из области развоја сточарства и руралног развоја уопште. О томе говори и овај сајт.

У климатским условима у којима од јула месеца већи део Балкана има минималне прирасте зелене масе, технологија производње у сточарству има многе специфичности. На пашни начин исхране код великих преживара се не може рачунати, осим у ретким, локалним хумидним ареалима, тако да се главнина хране за целу годину мора припремати у пролећним месецима уз допуну кукурузном силажом  и сенажама крајем лета у климатски повољним годинама.

То захтева, међутим, високу технолошку обученост фармера, сталну врхунску стручну подршку стручних служби и сталну финансијску подршку државе макар на нивоу развијених пољопривредних економија, и то пре свега младима који хоће да се баве овом врстом производње.

Посебан аспект ове производње је, управо због ограничених водених ресурса, потреба за повећаним пратећим земљишним површинама, а то је могуће остварити само уз веома мудру и јасно осмишљену земљишну политику, која младим фармерима мора да створи могућност брзог повећања производних површина. Ово важи како за велике, тако и за мале преживаре, а о свињарству на југу Србије једва да се може размишљати.

У ситуацији када на неколико хектара може бити регистровано и неколико десетина катастарских парцела вођење земљишне политике често се чини као немогући подухват и као битка унапред изгубљена. Пореска политика која би јасно разликовала земљу која се обређује и земљу која се не обрађује, уз пратећу кредитну подршку младим пољоприврдницима могла би , међутим, релативно брзо да измени ову ситуацију.

Југ Србије и не само југ, него и цела Србија, се у последње две деценије суочила са демографским колапсом. Политика која не види стратешки значај пољопривредне производње за решавање овог проблема, неће решити ни један други стратешки проблем, јер или нема знања или нема воље за суочавање са суштинским проблемима земље..