Садржај сајта

 

___________________

Почетна

Актуелности

Рурални развој

Пословни портал

Екологија

Удружења

О пројекту

Руралне праксе

 

Остало

Контакт

Стандарди > Говедарство > Овчарство > Производња сира
Козарство

 

Економска оправданост држања коза

SUOKS

Козарство - McNolty
 
Смештај коза / оваца
 
 
Избор хранива за козе
 
 
Исхрана бременитих коза
 
 
Шема напајања јаради
Орезивање папака
 
Електрични пастир
 
Методе узгоја и селекције
http://www.rtv.rs/files/!default/video_icon.gif
Машинска мужа

Козарство: примери добрих пракси

 

 

Ко гаји десет коза заради 60.000 месечно

Фарма коза Досковић http://www.rtv.rs/files/!default/video_icon.gif

 

Бурске козе

 

Типови пасмине коза

Козе са југа Африке

 

Актуелности:

Амерички фармери и произвођачи козјих сирева из државе Њујорк у посети Сокобањи и Србији http://www.rtv.rs/files/!default/video_icon.gif

23. октобар 2009 , Сокобања (AVM P)

У гостима су нам били пријатељи из америчке фирме Coach Farm Enteprises, Inc,. у оквиру које се налазе фарме коза и млекара. Господин Rene De Leeuw и његова супруга провели су неколико дана у Сокобањи и у обиласку значајних фарми коза у Србији, као и у сусретима са нашим познатим стручњацима из ове области. У оквиру фирме Coach Farm Enteprises, Inc. послују фарма са 900 коза у близини Њујорка, као и млекара која производи козје сиреве које пласира на тржишту Њујорка и широм америчког тржишта. Фирма Coach Farm Enteprises, Inc. производи козије сиреве по француским рецептурама, а господин De Leeuw је дошао у Србију да испита могућности за улагања и сарадњу на југу Србије.

Господин De Leeuw се у Сокобањи срео са представницима сточарских удружења и са представницима удружења AgroVetManagement Project који су у овим разговорима представљали и Управу за пољопривреду града Ниша.

Развој козарске производње последњих година заузима све важније место у стратегијама развоја сточарства Нишавског округа и суседних општина, посебно од кад интересовање за козарске производе, нарочито из органске производње бележи узлазне трендове у свету, посебно у околини великих градова.

Идеја ове посете је била успостављање сарадње са овом фирмом и стварање услова за увоз приплодних грла (амерички алпино који на максимуму може да да између 8 и 11 литара млека) , као и за отварање фарми и једне млекаре по њиховој технологији,а за почетак производња траписта по њиховим ексклузивним рецептурама. Већина производње требало би да буде усмерена на извоз.

Једна занимљивост из разговора са њима је и то да се козе за врхунску производњу млека, за разлику од традиционалног начина држања у нашим крајевима, не изводе на пашњаке, већ се држе стајски са испустима (око. 3,5 м.кв. по грлу) у којима се распореде веће стене и камење. Исхрана се заснива на сену врхунског квалитета, пажљиво прорачунатим концентратима и сенажи. А ево зашто стајски начин држања (приказани подаци зависе од расе, али представљају добру орјентацију за одлуку о начину држања):