Садржај сајта

 

___________________

Почетна

Актуелности

Рурални развој

Пословни портал

Екологија

Удружења

О пројекту

Руралне праксе

 

Остало

Контакт


Стандарди

Уређује Љупка Сантаи , дипл.инж.техн.намирница

 

 

 

 

 

Семинар у организацији , USAID-a - Global GAP

Ниш, 23.01.09.

Едукације > Говедарство > Овчарство > Козарство


Добре

пољопривредне

праксе (GAP)

 

CEN

Global GAP

   

Codex Alimentarius

HACCP

/

Водич кроз HACCP

ISO

 

ГОСТ

 

HALAL

 

 

 


Посебан “стандард” за руско тржиште - ГОСТ Р

B-92, VIDEO

HACCP и ISSO стандарди, неопходни за извоз на тржиште ЕУ, не важе за руско тржиште. За извоз у ту земљу потребан сертификат ГОСТ-Р. (пример класификације стандарда у производњи млека и млечних производа)

Важно је да знате да вам иако имате HACCP или ISO стандард то ништа не значи уколико намеравате да извозите производе на руско тржиште. Потребан вам је ГОСТ-Р сертификат који је сам по себи ригорознији, јер не само да морате да задовољите услов квалитета, већ и да освојите право да пређете са товаром руску границу.

Код нас су то право за сада оствариле само неке фирме попут Златиборца, Карнекса, Минела, индустрије меса "Топола“ и Синтелона.

"То је стандард за све. Потврда квалитета производа који улазе на руско тржиште и које руске власти одређују. То је њихово право јер је то одређивање квалитета за производе који њихови потрошачи користе“, објашњава Дејан Делић из ПКС......


Српски HALAL производи на Сајму "Mihas" у Малезији од 23. до 27. јуна

недеља, 20 јун 2010, Квалитет

На водећем светском сајму HALAL производа "Mihas", kоји ће од 23. до 27. јуна бити одржан у Куала Лумпуру у Малезији представиће се шест компанија из Србије. Наши произвођачи изложиће млечне и производе од меса, шумске печурке, џемове, сокове и сосеве. На предстојећем сајму се очекује више од 5.000 посетилаца из 65 земаља.

Иако је тржиште Малезије интересантно само по себи, специфичност овог сајма представља могућност да се на једном месту сусретну купци из многобројних земаља Блиског истока и северне Африке. Централна позиција Малезије у Азији чини ову земљу идеалном локацијом за трговину и привлачење светских HALAL играча у циљу спајања понуде и тражње за HALAL производима светског квалитета.

Фирме које ће представити своје производе на сајму "Mihas" ове године су: "Igda", "Altamed", "Royal EcoFood", "Млекара Суботица", "LTS Farmer" i "Foodland".

Наступ наших предузећа на сајму организовала је HALAL Агенција Србије, уз подршку USAID Агробизнис пројекта и Амбасаде Малезије у Србији. Фирме које учествују на сајму прошле су кроз тренинге на тему "Како пословати на тржишту Малезије", "Пословни бонтон и друштвени обичаји југоисточне Азије и муслиманског света" и "Стратешка продаја - утврђивање цена за извозна тржишта".

Светско тржиште HALAL производа данас достиже промет од 500 млрд USD и има више од 2 милијарде потрошача годишње, чиме представља велики потенцијал за произвођаче хране и пића широм света


Министарство : Формирана GLOBAL GAP радна група . Прва посета радне групе Алексинцу.

МПШВ, 09.12.2009.

У понедељак 7. децембра 2009. године у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, одржан је први састанак GLOBALGAP радне групе, која је дефинисана Мемеорандумом о разумевању између Влада Републике Србије и Влада Швајцарске Конфедерације.......

Алексинац: Швајцарски представници у Радној групи која испитује услове за увођење GLOBAL GAP посетили су пољопривредна домаћинства у алексиначким селима Доње и Горње Сухотно већ 08.12.2009. године. (AVMP)


Додељени сертификати за безбедну употребу пестицида

19. јун 2009. Извор: EMportal

Министарство пољопривреде и Агенција САД за међународни развој (USAID) доделили су сертификате тридесетосморици едукатора из целе земље о успешно завршеној обуци из области безбедне употребе пестицида и заштите животне средине.

Крајњи циљ заједничке акције јесте да заштити пољопривредне произвођаче и потрошаче од неправилне употребе пестицида стварањем мреже квалификованих инструктора који ће у наредном периоду бити у стању да едукују произвођаче хране о руковању пестицидима.

Артур Фленинген, специјални саветник директора мисије USAID-а, је приликом уручивања сертификата казао да правилна употреба пестицида представља најбитнији стандард квалитета који ће омогућити да се српски пољопривредни производи боље пласирају не само на домаћем, већ и на европским тржиштима.

УСАИД је до сада уложио 24 милиона долара кроз Агробизнис пројекат намењен унапређењу пољопривредне производње у Србији.